Abraham Fresco

Abraham Fresco
Den Haag 1903 – 1942 Auschwitz
Abraham Fresco schilderde en tekende figuren, portretten en stillevens.
Hij was een zoon van Leon Fresco en Margaretha Blitz.
Ir. I.B. van Creveld schreef in zijn boek ‘Kunst in Den Haag, drie eeuwen joodse beeldende kunstenaars’, dat de familie Fresco zes generaties lang in Den Haag heeft gewoond.
opleiding
Al op de lagere school viel op dat Abraham zeer vaardig was in tekenen en illustreren en op aanraden van zijn onderwijzers bezocht hij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en daarna de Rijksacademie te Amsterdam, waar hij onder andere les kreeg van J.H. Jurres, A.J. Derkinderen en N. van der Waay.
huwelijk
Op 8 mei 1928 trouwde Abraham Fresco met Debora Engelsman met wie hij in Den Haag ging wonen. Zij kregen samen een dochter: Marga.
veelbelovend schilder
Hij was als 24-jarige zelfstandig kunstschilder een veelbelovend schilder die in het joodse weekblad ‘De Vrijdagavond’ al in 1928 gesignaleerd werd. De journalist Danvers omschreef hem als ‘…een zeer bescheiden, serieuze, hardwerkende jongeman, zich bewust van zijn tekortkomingen, en met niets van het snobisme van jonge kunstenaars’. Hij voorspelde Fresco een grote toekomst.
zichzelf zijn
Abraham Fresco legde zich toe op portretschilderen en daarnaast voelde hij zich aangetrokken tot tragische en dramatische onderwerpen, totdat hij merkte dat hij eigenlijk bezig was om Jozef Israëls te kopiëren en dat wilde hij juist niet, hij wilde zichzelf zijn.
In zijn schilderij ‘Koninginnedag’ met de wapperende vlaggen vanaf het Kurhaus te Scheveningen geeft hij dan ook het bruisende leven weer.
Ook schilderde hij bijbelse voorstellingen.
weinig gegevens
In het boek ‘Rebel, mijn hart’ waar de kunstenaars 1940-1945 staan vermeld, heeft Abraham Fresco een heel klein plaatsje onder het hoofd ‘Kunstenaars van wie weinig gegevens en/of werken bekend zijn’.
hervonden werk
Enkele jaren geleden doken plotseling op een veiling in Den Haag enkele tientallen schilderijen van Abraham Fresco op, waaronder het bovengenoemde schilderij ‘Koninginnedag in Scheveningen’.
WO II
Omdat zij joods waren werden Abraham Fresco, hij was toen 39, zijn vrouw Debora en hun dochter Marga in 1942 op transport gesteld.
overlijden
Op 19 november 1942 werd het hele gezin in Auschwitz vermoord.
Abraham Fresco liet bijzonder prachtige schilderijen na.
bron: wikipedia / despinoza.nl