Alphonse Saïd Lévy

Alphonse Saïd Lévy

Alphonse ‘Saïd’ Lévy

Frankrijk, Bas-Rhin 1843 – 1918 Algiers, Marokko

Alphonse ‘Saïd’ Lévy was een Franse schilder, illustrator en karikaturist.

Van Alphonse is bekend dat hij het leven van de joodse gemeenschap in de Elzas en Algerije vastlegde.

familie
Alphonse Lévy werd geboren in een familie van rijke religieuze joodse handelaars die zich in Straatsburg vestigden na de anti-Joodse rellen die verband hielden met de revolutie van 1848.

opleiding
Hij ging naar de Imperial High School, waar hij een passie voor tekenen ontwikkelde. In 1860 verhuisde hij naar Parijs, waar hij het atelier van Jean-Léon Gérôme bezocht en banden onderhield met Carolus Duran. Hij bestudeerde het werk van Rembrandt en het werk van karikaturist Honoré Daumier.

politieke karikatures
Vanaf 1865 verschenen zijn eerste tekeningen in verschillende publicaties waarin hij de mores uit de tijd of uit het politieke leven karikatureerde. Tijdens de oorlog van 1870 publiceerde hij karikaturen tegen het Tweede Keizerrijk onder het pseudoniem ‘Said’.

meer werk
Toen de vrede terugkeerde, ging hij over tot meer documentaire onderwerpen en illustreerde o.a. het boek van Victor Tissot Voyage; “Reis naar het land van miljarden”.

Rond 1876 begon Alphonse lithografieën te tekenen die gewijd waren aan het joodse gezinsleven in de Elzas. Hij illustreerde in 1886 het joodse leven van Leon Cahun. Alphonse leverde eveneens een bijdrage aan het tijdschrift Le Monde illustré.

In 1903 publiceerde hij zijn verzameling joodse familiescènes, die in de Parijse joodse gemeenschap slecht werden ontvangen; er werd hem verweten dat hij een onaardige blik op het joodse familieleven toonde. Hij ontving hierover echter ook lovende kritieken, o.a. van het Duits-Joodse tijdschrift Ost und West.

exposities en prijzen
Hij werd ook erkend door kunstcritici en het Musée du Luxembourg kocht enkele van zijn lithografieën en exposeerde zijn werk. Vanaf 1874 exposeerde hij regelmatig in de Salon van Parijs en hij won een medaille voor een lithografie op de Wereldtentoonstelling in 1900.

Algerije
Door zijn vriendschap met de Joodse schilder Jules Benoit-Lévy (1866-1952), wiens familie in Algiers is gevestigd, ging hij vanaf 1904 elke winter naar Algerije waar hij het leven van de Joodse gemeenschap schilderde.

documentaire waarde
Zijn werk vormt, door de documentaire waarde ervan, een getuigenis van twee soorten jodendom; het Elzassisch Ashkenazi-Jodendom op het platteland en het traditionele Jodendom van Sefardisch Noord-Afrika, die beiden, heden ten dage, zijn verdwenen.

Alphonse Lévy stierf op 75-jarige leeftijd, op 2 februari 1918 in Algiers, waar hij op de Joodse begraafplaats is begraven.

bron: wikipedia

Overleden voor WOIIKunstenaars in Parijs