Charlotte Boom-Pothuis

Charlotte Boom-Pothuis

Londen 1867 – 1945 Amsterdam

Charlotte Boom-Pothuis was een Nederlands etser, lithograaf, schilder en tekenaar.

familie
In 1868 trouwden in Amsterdam de joodse venter Joseph Elias Pothuis en Esther Brandon. Zij kregen twee kinderen: Charlotte en Samuel. Samuel Pothuis werd later diamantbewerker, socialist en een bekend vakbondsbestuurder. Hij trouwde met de feministe Carry Pothuis-Smit.

opleiding
Charlotte Pothuis werd opgeleid aan de Dagtekenschool voor meisjes in Amsterdam (1886-1887) als leerling van feministe Betsy Kerlen. Later kreeg zij nog les van Henriëtte Asscher, Jan Zürcher en had ook, net als Joseph Isaacson, les van Meijer de Haan.

huwelijk
In 1891 trouwde ze met de kunstschilder Karel Alexander August Jan (Alex) Boom (1862-1943). Uit dit huwelijk werden de schilderes Louise Boom en siertekenaar Robert Boom geboren. In 1928 exposeerde het echtpaar bij de galerie Intima in de Leidsestraat.

theosofie
Pothuis was van 1895-1899 lid van de Theosophical Society. Ook haar echtgenoot Alex Boom werd in 1897 lid.

fotografe
Van 1896 tot 1897 had ze met de schilderes Anna Sluijter een eigen fotoatelier, aan het Singel in Amsterdam, onder de naam ‘Dames Sluijter & Boom’. Het was waarschijnlijk het eerste door vrouwen gedreven fotoatelier in Amsterdam.

lidmaatschappen
Pothuis was aangesloten bij Arti et Amicitiae, werkend lid van Sint Lucas en een van de oprichters van de kunstkring ‘Appeles’. Charlotte was ook lid van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht. In hoeverre zij een actieve rol speelde in de vrouwenbeweging is niet bekend, wel werkte ze mee aan de tentoonstelling De Vrouw 1813-1913.

oeuvre
Pothuis schilderde en etste onder meer dorps- en stadsgezichten, landschappen, portretten en stillevens. Door haar geschilderde portretten van Willem Paap en Israël Querido (1936) zijn opgenomen in de collectie van het Amsterdam Museum. Ze exposeerde van 1903 tot en met 1939 vrijwel jaarlijks totdat zij, in het begin van de Tweede Wereldoorlog samen met veertien andere joodse kunstenaars als lid van Arti werd geroyeerd.

overlijden
Charlotte overleed een natuurlijke dood in 1945 in Amsterdam, op 78-jarige leeftijd.

 

bron: wikipedia / wilhelminadrucker.nl / kunstveiling.be

Overleden tijdens WOIIArti et AmicitiaeJoodse Kunstenaars in AmsterdamVrouwVrouwelijke kunstenaars