Cor Jaring

Cornelis (Cor) Jaring 
Amsterdam 1936 – 2013 Amsterdam

Cor Jaring was een Nederlands fotograaf en conceptueel kunstenaar. Hij werd vooral bekend door zijn foto’s uit de woelige jaren zestig en zeventig.

jeugd
Jaring groeide op op Wittenburg waar zijn vader een winkel dreef. Tijdens militaire dienst kwam hij in aanraking met de fotografie. 

uniek tijdsbeeld
Zijn eerste stappen op het professionele vlak maakte hij als fotograaf van kinderportretten. Tegelijkertijd begon hij zijn buurt en de haven te fotograferen. Na een kort avontuur als reportagefotograaf kreeg Jaring zijn oude baan bij de Amsterdamsche Droogdok Maatschappij (ADM) terug. ’s Nachts werkte hij daar als brandwacht, overdag bewoog hij zich met zijn Leica-camera tussen de dok- en bootwerkers, schilders en ruimenspuiters.

Zonder dat hij zich daar toen van bewust was, legde hij een uniek tijdsbeeld vast. Ook van de buurt waarin hij opgroeide schiep hij een uniek tijdsbeeld. Jaring bracht de Oostelijke Eilanden in beeld voordat nieuwbouw de ziel uit de buurt haalde.”

Provo beweging
Hij fotografeerde vooral in zwart-wit, onder andere de provo-beweging en Amsterdam als ‘magisch centrum’. Hij stond vooraan bij happenings met artiesten als Robert Jasper Grootveld, Simon Vinkenoog, Johnny van Doorn en Theo Kley.  Met zijn innemende houding maakte hij gewoonlijk al snel deel uit van zijn omgeving en wist hij als fotograaf het dagelijks leven van zowel gewone mensen als van excentriekelingen vast te leggen.

John Lennon en Yoko Onno
Hij werd internationaal bekend door zijn foto’s van de ongeregeldheden tijdens het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus in 1966 en van John Lennon en Yoko Ono in bed tijdens hun Bed-in for Peace in het Hiltonhotel in 1969.

De Kikvorst expeditie
De Kikvorst expeditie was een spraakmakende onderneming van Cor Jaring in de jaren zestig. Andere projecten waarbij hij als fotograaf betrokken was waren bijvoorbeeld het Deskundologisch Laboratorium en de Insekten Sekte. 

Docentschap AKI
Vanaf 1974[1] was hij 23 jaar lang docent aan de AKI in Enschede. Hij maakte reizen naar onder andere Egypte, Formosa, Japan, Marokko en Rusland maar hij had op reis altijd last van heimwee en was zeer blij weer terug te zijn op zijn vertrouwde plekken in Amsterdam.

Cor Jaring bezocht graag cafés en was een enthousiast verteller.

prijzen
Jaring ontving in 1975 de eerste prijs van World Press Photo Amsterdam, beeld van een stad, in 1979 de Fotoprijs van Amsterdam en werd in 1986 ereburger van deze stad. In 2002 kreeg hij de Frans Banninck Cocqpenning voor ‘grote verdiensten voor de fotografie in Amsterdam’.

collecties
Werk van Jaring bevindt zich onder meer in de collecties van het Gemeentemuseum Helmond en het Rijksmuseum Amsterdam. 

Het kunstenaarsarchief met zijn negatieven werd in oktober 2013 overgedragen aan het Stadsarchief Amsterdam.

bron: Wikipedia/historiek.net
bron portret van Cor Jaring en zijn magische pershelm: Jack de Nijs voor Anefo – Nationaal Archief

Ook verwijzen we U graag naar dit fantastische artikel in de correspondent over Cor Jaring, geschreven door de schrijver Joris van Casteren.

Overleden na WOIIAmsterdamfotografiepolitiek