Dirk Roggeveen

Dirk Roggeveen

Dirk Roggeveen

Anna Paulowna 1872 – 1955 Amsterdam

Schilder, tekenaar, etser en lithograaf

Haagse School en het pointillisme
Roggeveen was een leerling van Dirk Leonardus Kooreman te Leiden. Zijn onderwerpen waren voornamelijk landschappen, stillevens en bloemen. Tot 1916 maakte Roggeveen traditionele landschappen in de trant van de Haagse School, daarna verschoof zijn stijl naar het pointillisme en gebruikte hij fellere kleuren.

lidmaatschappen
Hij was lid van kunstenaarsvereniging De Sphinx te Leiden. In 1936 had hij een solo-expositie te Den Haag, gezien een artikel in de Haagsche Courant op 25-11-1936.

Verhuizingen en huwelijk
Roggeveen woonde en werkte in Warmond tot 1900 en verder te Amsterdam, Brussel en Leiden.

Dirk trouwde in Leiden met Elisabeth Susanna Bausch, met wie hij  in 1904 een dochter kreeg; Elisabeth Susanna Roggeveen.

verdere woonomgevingen
Hij bleef in Leiden wonen tot 1906. Roggeveen vertrok in 1906 naar Laren waar hij tot 1908 woonde, en verhuisde toen naar Hillegersberg. In 1922 ging de familie naar Bilthoven.

Verder woonde en werkte hij later nog in Wassenaar, Warnsveld, Blaricum, Zoelen, Tiel, Rotterdam, Rijnsburg, De Bilt, Groesbeek en Baarn.

Aan zijn schilderijen is duidelijk te zien hoezeer hij genoot van het schilderen van de prachtige omgevingen waarin hij verbleef.

overlijden
Dirk Roggeveen verhuisde in 1953 terug naar Amsterdam waar hij twee jaar later, op 83-jarige leeftijd stierf.

Bron: veiling.catawiki.nl / rkd artists / openarch.nl / delpher.nl

Overleden na WOIIDe Haagse SchoolJoodse Kunstenaars in Amsterdam