Jacques Émile Édouard Brandon

Parijs 1831 –1897 Parijs

Édouard Brandon was een Frans kunstschilder. Hij wordt ook vermeld als Édouard Brandon, Jacques-Émile Brandon en Jacob-Émile-Édouard-Periejra Brandon.

jeugd
Édouard Brandon stamde af van Sefardische Joden. Hij kwam uit een rijke Portugese familie uit Bayonne, wiens familiesynagoge de gemeenschap gediend had gedurende de achttiende eeuw. Hij werd volgens sommigen geboren in Parijs, anderen vermelden Bordeaux als geboorteplaats. Zijn vader Elie Péreira-Brandon dreef een bloeiende kunsthandel in Bordeaux of Parijs, naargelang de bron.

studie
In 1849 begon hij zijn studies aan de École des Beaux-arts in Parijs. Hij was een leerling van Picot en van Montfort, en daarna studeerde hij bij Corot van wie hij verschillende portretten heeft geschilderd.

Rome
In 1856 trok hij naar Rome waar hij tot 1863 bleef wonen. Tijdens zijn verblijf in Rome maakte hij een serie werken rond het leven van de heilige Birgitta van Zweden. Hij werkte er in de kerk van Santa Brigida en decoreerde er een vertrek waar de heilige Birgitta had verbleven.

Parijse Salons
Van de werken die hij in Rome schilderde werden er enkele getoond op de Parijse Salons alwaar hij medailles kreeg in 1865 en 1867.  In 1874 naam hij del aan de eerste tentoonstelling van de impressionisten op uitnodiging van Degas, die hij in Rome had leren kennen. Drie van de werken van Degas die er werden tentoongesteld waren in het bezit van Brandon.

schoonheid van het joodse religieuze leven
Na zijn terugkeer naar Parijs in 1863 liet Brandon de katholieke thema’s meer en meer achterwege en ging hij zich concentreren op joodse thema’s en het joodse leven van zijn tijd. In de negentiende eeuw werden in Frankrijk een 250-tal synagogen gebouwd. Brandon was enorm geboeid door de architecturale en esthetische kenmerken van die gebouwen. Hij illustreerde in zijn werken de centrale plaats van de synagoge in het joodse leven. Met Moritz Daniel Oppenheim en Solomon Alexander Hart vormde hij de eerste generatie van joodse kunstenaars die in hun werken de schoonheid van het joodse religieuze leven trachtten te vatten.

Amsterdam
In 1866 bezocht hij de Portugese synagoge van Amsterdam en maakte er een van zijn bekende werken: ‘Le Sermon du Daian Cardozo à la Synagogue d’Amsterdam’; ‘Het sermoen van rabbijn Cardozo in de Portugese synagoge van Amsterdam’.

Overleden voor WOIIparijssynagoge