El Pintor

El Pintor

El Pintor was een samenwerkingsverband tussen Jacob Kloot en Anna Galinka Ehrenfest

Jacob Kloot
Amsterdam 1916 – 1943 Sobibor

Anna Galinka Ehrenfest
Kanuka (Estland) 1910 – 1979 Gronsveld (Nl)

huwelijk
Jacob Kloot trouwde in 1941 met de van afkomst russische Anna Galinka Ehrenfest, die hij had ontmoet op de Nieuwe Kunstschool te Amsterdam, rond 1936. Het echtpaar had geen kinderen en woonde in Amsterdam. Zij waren bevriend met Chaja Goldstein en met Paul Citroen, van wie zij leerling waren geweest. Ook de kleine Paulienke Citroen kwam bij hen aan huis.

Jacob
Jacob was kunstenaar, uitgever en eigenaar van ‘Corunda’ op de Keizersgracht. Hij was een leerling van Paul Citroen op de Nieuwe Kunstschool, waar hij ook verantwoordelijkheid voor de organisatie van de school droeg en alwaar hij Anna ontmoette in 1936.

Omdat hij Joods was maakten zij kinderboeken onder de schrijversnaam ‘El Pintor’, zo verbergend dat zij een duo waren.

Jacob Kloot was betrokken bij hulp aan onderduikers. Hij zorgde voor faciliteiten voor bijeenkomsten van illegale werkers, onder meer door het huren van woningen.

Anna
Anna was illustrator, schilder, ontwerper en zilversmid, en had in 1931 met een gewonnen beurs al een eerdere opleiding genoten aan de Shoumart school of art in Los Angeles, California.  Anna maakte ook muziek, op een viool die Albert Einstein, die een vriend van de familie was, voor haar had gekocht. Zij was tekenlerares en was, zoals eerder vermeld, leerling van Paul Citroen.

1941
Het eerste boek dat werd uitgegeven in 1941, “El Pintors Toverboek van 1001 nacht”, werd een succes. Later werden zij zo succesvol, dat Corunda’s boeken tijdens de oorlog, ook naar Duitsland werden geëxporteerd. De winst werd gebruikt om o.a. onderduikers enorm en met van alles te helpen. Zo betaalde ook nazi-Duitsland indirect mee aan hun verzetsactiviteiten.

1943
Toen Jacob en Galinka een huis kochten, werd Jacob als Jood geïdentificeerd. Hij werd op 30 mei 1943 in Leiden opgepakt en via de strafgevangenis in Scheveningen en Westerbork naar Sobibor op transport gesteld.

overlijden Jacob
Het verhaal over de aankoop van het huis wordt in het boek van Linda Horn niet vermeld. Wel dat hij samen met zijn hele familie op transport is gezet, waaruit blijkt dat hij waarschijnlijk is verraden. In Sobibor is hij op 2 juli 1943 vermoord.

Galinka, hoogzwanger, werd een week lang verhoord. Ze vertelde een schijnverhaal, werd vrijgelaten en overleefde de oorlog. Met veel verdriet ging zij door met het maken van de boeken van El Pintor en bleef zo het verzet steunen.

na wo II
Anna Galinka publiceerde als laatste boek in de reeks in 1946 El Pintor’s dierenparadijs, en richtte zich daarna op het bouwen van woningen, meubelontwerp en werkte bijna haar hele leven met kinderen o.a. via marionettentheater. Ze ontwierp  kinderspeelplaatsen waar kinderen konden tuinieren en hutten konden bouwen.

overlijden
Op 69-jarige leeftijd stierf Galinka aan leukemie.

bron: wikipedia / ‘Galinka Ehrenfest en El Pintor’, door Linda Horn.

Overleden na WOII, Overleden tijdens WOIIkindvrouwelijke kunstenaars