Elie Neuburger

Elie Neuburger

Elie Eliazer Neuburger

Amsterdam 1891 – 1972 Amstelveen

Elie Eliazer Neuburger werd op het Waterlooplein nr. 4 geboren te Amsterdam.

familie
Elie Neuburger kwam uit een echte Amsterdamse familie. Elie was de zoon van diamantbewerker Andries Neuburger en van Betje Eljon. Hij had twee broers en drie zussen. Samen met zijn vader bezocht Elie in zijn vroege jeugd regelmatig het Rijksmuseum in Amsterdam. Terwijl zijn vader ging omdat het gratis, droog en warm was, bekeek Elie Neuburger de kunstenaars.

opleiding
Hij werkte net als zijn vader als diamantbewerker, maar nam ’s avonds teken- en schilderonderricht aan de academie.

Belangrijk voor zijn artistieke vorming waren de lessen van kunstenaar Gerrit Willem Knap, die de schilder leerde om op losse, onbevangen manier de essentie van zijn onderwerp weer te geven.

Breitner
Hij wordt weleens vergeleken met Breitner. Zelf zei hij hierover; ‘Maar de sneeuw van Breitner is vuiler en mijn kleuren helderder’.

onderwerpen
Zijn onderwerpen vond de schilder vooral in en rond Amsterdam: stadsgezichten, landschappen en portretten van vooraanstaande lieden uit de gemeentepolitiek, musici en acteurs.

huwelijk
Elie trouwde in 1922 met Johanna Petronella Maria Bijlard en woonde met zijn gezin op de Boterdiepstraat 44-1.

WO II
Tijdens WO II overleden zijn vader, een zus en zijn broers in 1942 en 1943 te Auschwitz. Zijn moeder was in 1919 al overleden.

Na WO II
In 1945 verhuisden Elie en zijn vrouw naar de Snoekjesgracht 8-10/2. Daar had hij ook zijn atelier. Het huis was onderdeel, het voormalige koetshuis en de stalling, van het Huis de Pinto op de Sint Anthoniebreestraat. Hoewel de ruimte vervallen was, was het een goed atelier. Helaas overleed zijn vrouw in 1947. In 1952 vond hij opnieuw liefde en trouwde hij met Alida Johanna Tromp.

lidmaatschappen
De kunstenaar was lid van St.-Lucas in Amsterdam en van De Onafhankelijken.

collecties
Meerdere van zijn werken zijn te vinden in de collectie van het Joods Historisch Museum.

overlijden
Elie Neuburger overleed op 81-jarige leeftijd, op 8 oktober 1972 te Amstelveen.

bron: joodsamsterdam.nl / rkdartists.nl / simones-buunk.nl / metzemaekers.com

Overleden na WOIIJoodse Kunstenaars in Amsterdam