Gerard Fieret

Gerard Fieret

Gerard ‘Gerrit Petrus’ Fieret

Den Haag  1924 – Den Haag 2009

Gerard Fieret was fotograaf, beeldend kunstenaar en dichter.

jeugd
Gerard Fieret was geboren in Den Haag en beleefde een onstabiele kindertijd. In 1926 liet zijn vader het gezin in de steek. Fieret werd opgevoed door zijn moeder en twee zussen en bracht bovendien tijd door bij pleeggezinnen en in kindertehuizen.

WO II
Als jongvolwassene werd hij tijdens de Tweede Wereldoorlog verplicht om te werken in Duitsland. Aan het einde van de oorlog keerde hij terug naar Den Haag.

opleiding
Net voor en na de Tweede Wereldoorlog studeerde Gerard Petrus Fieret aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Hij volgde de opleiding tekenen maar leerde ook schilderen, grafische vormgeving en fotografie.

fotografie
Pas in 1965 stortte Fieret zich echt op de fotografie. Daarvoor maakte hij namelijk vooral gouaches en houtskoolportretten. Henri van de Waal (1910-1972), professor Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden, was een van de vroegste bewonderaars van het fotografische werk van Fieret.

Dankzij Van de Waals inzet bezit de Universiteit Leiden nu de grootste collectie van Fierets werk ter wereld en werd zijn fotografie onder de aandacht gebracht van onder meer het Gemeentemuseum Den Haag. In 1971 presenteerde dit museum de eerste grote solotentoonstelling van Fieret.

Fieret hield zich tot circa 1980 bezig met fotografie. Hij heeft in die jaren een enorme hoeveelheid zwart-wit foto’s geproduceerd. Zijn onderwerpen zijn alles wat hij in zijn directe leefomgeving tegenkomt: vrouwen, zichzelf, dieren, kinderen en voorwerpen op straat.

authenticiteit
Zijn foto’s zijn altijd snel genomen met een eenvoudige kleinbeeldcamera, meestal vanuit een ongebruikelijk standpunt, vertonen regelmatig onscherpte en de compositie is vaak rommelig.

De manier waarop het ontwikkelen en afdrukken plaatsvond – snel, met bepaald niet zuivere chemicaliën en zonder veel respect voor het fotopapier – geeft de afdrukken hun kenmerkende gele vlekken, scheuren en andere onzuiverheden.

Een groot gedeelte van Fierets foto’s is groot met stift gesigneerd en vaak nog voorzien van een of meerdere stempels. Dit alles maakt dat de foto’s van Fieret een enorme authenticiteit uitstralen.

‘De Duivenman’
Gerard Fieret was jaren lang een opvallende, bekende verschijning in de Haagse binnenstad. Hij had de bijnaam ‘De Duivenman’ omdat hij elke dag op zijn fiets met aan het stuur twee emmers duivenvoer rondreed langs circa dertig plaatsen waar hij zijn lievelingsvogels te eten gaf.

De afgelopen decennia is Fierets fotografisch oeuvre onderbelicht gebleven, maar de laatste tijd neemt de waardering voor zijn foto’s toe, gezien de populariteit van zijn werk op veilingen in Amsterdam en New York.

exposities
2004 Fotomuseum Den Haag  ‘G.P. Fieret – 80 jaar’
2010 Fotomuseum Den Haag   ‘Het onvermoeibaar epos’. Fieret-Tichy-Heyboer

Prijzen en onderscheidingen  
1992 De Ouborg Prijs van de stad Den Haag
2004 Juichend coverartikel in het gerenommeerde Amerikaanse blad Art and Auction
2004 Hommage in het internationale fototijdschrift Eyemazing
2008 Erelid van De Haagse Kunstkring

bron: wikipedia / fotomuseumdenhaag.nl / rkd

Overleden na WOII