Henk Albers

Henk Albers

Kampen 1898 – 1982 Weesp

Schilder, graficus, tekenaar lithograaf, graveur

Albers schilderde landschappen, stillevens, figuren en dieren. Grafische technieken die hij toepaste waren onder andere lithografie en houtsnede. 

opleiding
Albers had geen kunstvakonderwijs genoten, maar was autodidact. Henk Albers was van beroep vakbondsbestuurder.

Kunstenaarsvereniging
Henk Albers was tot 1940 lid van de kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken, die in 1912 was opgericht om te streven naar vrijheid in de kunst, met bijgaande jury vrije exposities. Daarmee speelde de groep een belangrijke rol in de omslag in de kunst aan het begin van de twintigste eeuw. 

Stedelijk Museum
Albers heeft met de groep van 1927 tot 1941 meerdere malen in het Stedelijk Museum Amsterdam geexposeerd.

Ook was hij lid van de vereeniging tot bevordering der grafische kunsten ‘De Grafische‘, Amersfoorts kunstenaars genootschap AKG, Landelijk Kunstenaars Genootschap ‘De Ploegh’ en de federatie van verenigingen van beroeps beeldende kunstenaars in Amsterdam.

Hij leefde en werkte in Kampen, Zutphen, Amsterdam, Haarlem, Hilversum en weesp.

Invloeden
Henk Albers werd voornamelijk beïnvloed door de jaren 1900 en 1910. De eerste decennia van de twintigste eeuw werden gekenmerkt door levendige ontwikkelingen in de schilderkunst. Het was het tijdperk van het post-impressionisme en van experimenten, inclusief de eerste avonturen in het expressionisme en de abstractie door veel verschillende groepen kunstenaars en losjes gelieerde gemeenschappen van de avant-garde in een aantal grote steden over de hele wereld.

De verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog brachten belangrijke ontwikkelingen voort in het psychologische gebruik van kunst, waaronder de absurdistische stijlen van het dadaïsme die in Parijs, Berlijn, Zürich en Hannover verschenen, en die erkenning brachten voor kunstenaars als Marcel Duchamp, Francis Picabia, Hannah Höch en Kurt Schwitters. 

Veel van deze ideeën zouden verder bloeien in het surrealisme – de primaire kunstbeweging om de psychologie volledig op te nemen, en in het bijzonder ideeën over het onbewuste die waren vastgesteld door Sigmund Freud en zijn discipel Carl Jung.

Bron kunstveiling.nl/research.rkd.nl/artland.com

Overleden na WOIIAmsterdam