Hermanus M.J. Misset

Hermanus Marie Johannes Misset

Amsterdam 1875 – 1958 Amsterdam

Hermanus Misset was topografisch schilder van Amsterdam. Hij was bekend als decoratieschilder, tekenaar en aquarellist.

opleiding en werk
Misset volgde zijn opleiding aan de Amsterdamse tekenschool voor kunstambachten in de Jacob van Campenstraat te Amsterdam en begon op 15 jarige leeftijd als huisschilder, behanger en decorateur.

stadsgezichten
Hij verwierf grote bekendheid door zijn stadsgezichten, die hij tekende en schilderde als bijverdienste. Hij legde daarbij voornamelijk bedreigde stadsgezichten vast en details zoals weinig voorkomende geveltypen en gevelstenen,

opdrachtgevers
Zijn opdrachtgevers waren het Amsterdamse Gemeentearchief, het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap en particuliere verzamelaars als D.C. Meijer en J. van Eck.

reizen
Hermanus Misset maakte ook vele reizen, naar Antwerpen, Brussel, Parijs, Frankrijk in het algemeen en Noord Italie.

duizend schetsen
De gemeente Amsterdam kocht veel werk van hem; het Amsterdamse stadsarchief heeft zo’n 425 tekeningen bewaard, en 1000 schetsen. Deze schetsen beschouwde Misset als zijn studiemateriaal waarmee hij zijn aquarellen uitwerkte en bestaat voornamelijk uit bouwkunstige details, zoals puien, profiellijsten, bijzondere decoraties, deuren, ramen en consoles.

signatuur
Misset’s productiefste periode lag in de jaren 1899-1912. Hij ontwikkelde een eigen, goed herkenbare tekenstijl. Mede door het vaak ontbreken van mensen en voertuigen hebben de werken van Hermanus Misset een verstild karakter. Hij signeerde zijn werk met H.M.J. Misset.

Bron: wikipedia/kunstveiling/ensie

Bron foto: Pot, Harry / Anefo – titel: ‘Schilder van Amsterdams schoon H. M. J. Misset 80 jaar

Kunstenaars in Parijskunstenaars in Amsterdam