Ies Jacobs

Isaac ‘Ies’ Jacobs
Brighton, East Sussex 1918 – 2011 Amsterdam
graficus, etser, schilders graficus, illustrator, aquarellist
opleiding
Jacobs begon zijn opleiding aan de Nieuwe Kunstschool te Amsterdam en volgde daarna, in 1940-1941, de richting beeldhouwen aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs te Amsterdam. Ies maakte voornamelijk portretten, landschappen en figuurvoorstellingen.
lidmaatschappen
Hij was Lid van Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken, te Amsterdam.
Hij woonde en werkte in Engeland in Brighton en Londen en verhuisde later naar Nederland. Daar vestigde hij zich in Menaldumadeel en uiteindelijk vanaf 1945 in Amsterdam.
Na de Tweede Wereldoorlog ging hij bij verschillende bedrijven aan de slag als illustratie- en constructietekenaar.
Beeldende Kunstenaars Regeling
Vanaf 1966 wijdde hij zich volledig aan de schilderkunst. In dat jaar werd hij opgenomen in de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR), waardoor hij een atelier kreeg toegewezen.
inspiratie
De mens staat in het werk van Jacobs centraal. De echtheid van de mensen, het naturel, inspireert hem. Ook schilderde en tekende hij veel muzikanten.
WO II
Over de joodse werkkampen tijdens de Tweede Wereldoorlog is maar weinig geschreven. Des te opzienbarender zijn dan ook de herinneringen en vooral de tekeningen en aquarellen van Ies Jacobs, die eerst als dwangarbeider en vervolgens als onderduiker de oorlog heeft overleefd.
dwangarbeider
Ies Jacobs werd begin 1942 tewerkgesteld als dwangarbeider in Drenthe. In de zomer van dat jaar, toen deportatie naar Westerbork dreigde, wist hij met een barakgenoot het werkkamp te ontvluchten.
onderduiker
De rest van de oorlog heeft hij als onderduiker op diverse adressen doorgebracht, vaak in barre omstandigheden. Hij verbleef in hutten, op zolder- en achterkamertjes en zelfs in een met planken en plaggen afgedekte kuil. Al die tijd bleef hij schrijven en tekenen.
Kampflitsen
In 2007 publiceerde Ies Jacobs zijn oorlogsherinneringen onder de titel ‘Overleven een Kunst’. Het hoogtepunt van ‘Overleven een Kunst’ zijn ongetwijfeld de ‘Kampflitsen’: zo een dertig ingekleurde pentekeningen die Jacobs in het werkkamp maakte en voorzag van onderhoudende bijschriften.
‘Overleven een kunst’ belicht aan de hand van Jacobs’ tekeningen en andere kunstwerken een vergeten episode uit de geschiedenis van de jodenvervolging. Maar bovenal is dit het verhaal van een overlever die tegelijk een levenskunstenaar was. Hier kunt U een stukje film bekijken waarin Ies Jacobs verteld over zijn leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.
overlijden
Op een zaterdag, op 10 november 2011 is Ies Jacobs op 93-jarige leeftijd overleden.
Schilderen was voor hem therapie, maar het was duidelijk dat zijn bewegingsruimte steeds kleiner was geworden; het zelf tekenen en schilderen ging hem niet meer goed af en hij kon geen schilderles meer geven.
Hij was al langere tijd ziek, maar vooral ook moe. Het leven was geleefd, het was klaar, het was af.
bron: RKD artists / Ies Jacobs, Overleven een kunst / hart.amsterdam