Jan Hillebrand Wijsmuller

Amsterdam 1855 – 1925 Amsterdam

Jan Hillebrand Wijsmuller was een Nederlands schilder en werd gerekend tot de late Haagse school. Hij schilderde vooral landschappen en stadsgezichten, aquarelleerde en etste.

jeugd en opleiding
Wijsmuller was een zoon van horlogemaker Abraham Jurriaan Machiel Wijsmuller en Maria Gesina Tierie. Hij volgde de tekenklas bij Felix Meritis, onder Louis Koopman. 

Bij Felix Meritis leerde hij Nicolaas van der Waay kennen, met wie hij later, onder August Allebé, aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam studeerde en vervolgens enige tijd samen een atelier had.

subsidie
De kwaliteit van Wijsmullers werk bleef niet onopgemerkt. Rond 1878 ontving hij een koninklijke subsidie, zodat hij zich vrijuit kon ontwikkelen als kunstenaar.

Hij vervolgde zijn studie aan de Academie in Den Haag en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel.

Amsterdam
In 1881 ging hij terug naar Amsterdam waar hij tot aan zijn dood zou blijven wonen. 

prijzen
In 1883 won hij de Willink van Collenprijs, een prijs voor jonge schilders. Meer prijzen en onderscheidingen volgden; nationaal en internationaal.

kunstenaarsverenigingen
Wijsmuller was lid van de Pulchri Studio in Den Haag en Arti et Amicitiae in Amsterdam. Met vrienden Van der Waay, Ernst Witkamp, Carel Dake en een aantal anderen, richtte hij het genootschap M.A.B. op (een verwijzing naar de Italiaanse kunstschilder, beeldhouwer, architect en dichter Michel Angelo Buonarroti). 

huwelijk
Jan Hillebrand trouwde in 1891 met de 7 jaar jongere Agatha Giesinger. Ook zij was een geboren Amsterdamse. Jan en Agatha kregen drie zonen: Jan (1892), Karel (1895) en Paul (1902).
Wijsmuller hield zich niet bezig met de opvoeding van zijn drie zonen, maar maakte wel tijd voor uitstapjes en vakanties, zoals naar Noordwijk aan Zee.

Het gezin woonde in de loop van de jaren op verschillende adressen in Amsterdam. In de Anna van den Vondelstraat, waar Wijsmuller tevens zijn atelier had, woonden ze tot aan zijn dood. 

onderwerpen
Aanvankelijk werkte Wijsmuller vooral in zijn geboortestad Amsterdam; Hij maakte talloze schetsen en tekeningen, met name van de grachten, die hij vervolgens in zijn atelier in olieverf op doek of waterverf op papier uitwerkte, maar hij ging ook graag de natuur in met zijn schildersezel.

Noordwijk
Rondom 1900 verbleef Wijsmuller meerdere keren in Noordwijk gedurende de zomermaanden met zijn gezin en vrienden en schilderde daar het dorp, de zee en de arbeiders, zoals de schelpenvissers.

Noorden Nieuwkoop
Wijsmuller ging ook regelmatig met schildersezel richting de omgeving van Noorden Nieuwkoop.

Soms kwam hij er met zijn vrouw Agatha, andere keren met collega-schilders, zoals Weissenbruch en Roelofs.

overlijden
Wijsmuller overleed in 1925 op 70-jarige leeftijd en werd begraven op Zorgvlied.

bron: wikipedia / philipwijs.com 
fotobron: philipwijs.com/facebook J.H. Wijsmuller

Overleden voor WOIIAmsterdamArti et AmicitiaeAugust AllebéDe Pulchri StudioRijksacademie Amsterdamkunstenaars in Amsterdam