Johannes Cornelis vd Meer-Mohr

Johannes Cornelis vd Meer-Mohr

Johannes Cornelis van der Meer-Mohr

Den Haag 1821-1876 Koudekerke

kunstschilder en fotograaf

opleiding
Johannes Cornelis van der Meer-Mohr bezocht van 1837-1841 met intervallen de Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag.

In deze periode maakte hij verschillende reizen naar het buitenland. Hij vestigde zich als kunstschilder en zond vaak werk in naar de zgn. ‘tentoonstellingen voor levende meesters’.

docentschap
Johannes Cornelis woonde en werkte in Antwerpen, Maastricht en tenslotte in Middelburg. Hij was leraar tekenen aan de Rijks Hoogere Burger School en Gemeente Burger Avondschool te Middelburg.

fotograaf

In de periode dat hij in Maastricht heeft gewoond was hij ook actief als fotograaf.

lidmaatschappen
Van der Meer-Mohr was lid van de kunstenaarsvereniging Arti te Amsterdam en heeft deel uitgemaakt van de leden die in 1874 hebben meegewerkt aan het geschenk aan koning Willem III t.g.v. diens 25-jarig regeringsjubileum.

Dit geschenk, een in grote lijst gevatte verzameling van kleine schilderijtjes, bevindt zich momenteel in de collectie van het Koninklijk Huisarchief te Den Haag.

kerkinterieurs

Johannes Cornelis schilderde voornamelijk (kerk)interieurs, maar heeft daarnaast ook enkele portretten en stillevens vervaardigd. Zijn interieurs laten zich kenmerken door een grote mate van gedetailleerdheid en wanneer het naar de werkelijkheid is redelijke nauwkeurigheid.

huwelijken

In 1869 trouwde hij voor de tweede maal, met Martina Geertruid Hendrika van Diggelen, te Middelburg.

de Orde van Vrijmetselaren

Zijn overgrootvader, Carel Jacobus Mohr, was actief in de Orde van Vrijmetselaren en bekleedde in de Haagse Loge de functie van Grootmeester. Ook zijn grootvader en vader waren lid van de orde.

bron: vandermeermohr.nl / gustaafdehaas.nl
foto: de kunstschilder in 1870 met zijn tweede vrouw Martina Geertruid Hendrika van Diggelen en zijn dochter Charlotte Henriëtte van der Meer Mohr.

Overleden voor WOIIArti et Amicitiae