Jos Rovers

Jos Rovers

 Joseph Johannes Jos’ Rovers

Utrecht 1893 – 1976 Amsterdam

Jos Rovers was een Nederlands beeldhouwer, graficus, kunstschilder, tekenaar, boekbandontwerper, etser, illustrator en docent aan een academie. Jos Rovers volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen onder leiding van Isidore Opsomer.

huwelijk
Zijn werkzame periode in Haarlem was van 1908 tot 1930  alwaar hij trouwde met Charlotte Rovers en waarmee hij twee kinderen kreeg; Leni and Anton.
Later, in 1930, verhuisde de familie naar Amsterdam.

werk
Zijn onderwerpen waren: landschappen, naaktfiguren, stadsgezichten, portretten, stillevens, winterlandschappen en het ontwerpen van affiches. Zijn bekendste affiches zijn die voor de Rotterdamse Lloyd en voor de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928. Voor Uitgeverij en Drukkerij De Spaarnestad in Haarlem was hij boekbandontwerper.

prijzen
Jos Rovers ontving  tijdens zijn leven terecht als scheppend èn vernieuwend kunstenaar de nodige onderscheidingen en prijzen. Hij was winnaar van de Koninklijke Subsidie, de St. Lucasprijs in 1939, en de zilveren medaille van de stad Parijs in 1955 op de Nederlandse tentoonstelling.

lidmaatschappen
Hij was lid van Arti et Amicitiae in Amsterdam (voorzitter 1946-1948), van de Vereeniging Sint Lucas in Amsterdam en docent aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam.

docentschap
Rovers was zeer actief als leraar met als gevolg dat tientallen jongere kunstenaars qua kennis en kunde nog jarenlang zich vasthielden aan het bij hem geleerde. En het waren niet de minsten zoals Dick Bruna, Jan Batterman en vele anderen; de lijst van kunstenaars, die les van Rovers hebben gehad, is lang.

kunstenaarsfamilie
Jos Rovers, zijn vader en zijn broer Dio waren kunstenaar. Ook zijn zoon Anton Rovers (1921 – 2003) werd kunstenaar. Rond zijn zeventiende jaar kreeg Anton tekenlessen van zijn vader en van Albert Hemelman.
Zo werd Anton klaargestoomd voor de Rijksacademie voor de Beeldende Kunsten. Hij deed toelatingsexamen en slaagde tot zijn eigen verbazing meteen.

bron: wikipedia / rkdartists

Overleden na WOIIArti et AmicitiaeJoodse Kunstenaars in Amsterdam