JPC Grolman

JPC Grolman

Johan Paul Constantinus Grolman

Utrecht 1841 – 1927 Den Haag

J.P.C. Grolman was een Utrechtse kunstschilder.

Onder de Utrechtse schilders die rond 1900 actief waren, neemt J.P.C. Grolman een aparte plaats in.

de Lange Viestraat
Grolman werd geboren in de Lange Viestraat. Tot zijn vijftigste jaar was hij daar werkzaam als decoratie- en huisschilder.

Als kunstenaar werd hij aanvankelijk omschreven als zondagsschilder, maar in 1891 deed hij zijn bedrijf over aan zijn zoon en legde hij zich geheel toe op het kunstschilderen.

In 1895 liet hij zijn huis, Lange Viestraat 32, opnieuw optrekken en richtte er een atelier in oud-Hollandse stijl in.

Hij ontwikkelde een goede techniek, waardoor zijn schilderijen en aquarellen ook nu nog zo fris ogen alsof ze gisteren gemaakt zijn.

onderwerpen
Een aantal onderwerpen had zijn grote belangstelling. In de eerste plaats het vastleggen van zijn eigen omgeving: de stad Utrecht in het algemeen en Wijk C in het bijzonder. Deze stadsgezichten zijn warm van uitstraling en geven een goed beeld van de stad Utrecht aan het eind van de 19e eeuw. Hierin valt hij te vergelijken met zijn achterneef Anthony Grolman.

religieus
Johan Grolman was een religieus mens. Hij zag zichzelf als opvolger van de 19e-eeuwse Haagse kerkschilder Johannes Bosboom en schilderde vele kerkinterieurs in diens stijl.

Vrijwel alle kerken van Utrecht zijn door hem vastgelegd. Gedurende zijn vele reizen door het land vereeuwigde Grolman tal van kerken en overheidsgebouwen.

het joods-kerkelijk leven
Bijzonder is dat hij, als protestant, zeer geïnteresseerd was in het joods-kerkelijk leven. Veelvuldig bezocht hij de synagoge in de Springweg om de joodse eredienst te leren begrijpen en vervolgens te schilderen.

lidmaatschappen en exposities
Grolman was 50 jaar lang lid van het Schilder- en Teekenkundig Genootschap Kunstliefde te Utrecht en exposeerde dikwijls op de jaarlijkse tentoonstellingen. Ook was hij lid van Arti et Amicitiae te Amsterdam.

overlijden
Johan Grolman overleed op 14 december 1927 in Den Haag, waar hij wegens gezondheidsproblemen verbleef. Hij werd in ‘alle eenvoud’ in ‘zijn’ Utrecht begraven.

Zijn omvangrijke oeuvre werd na zijn dood geveild, waardoor veel van zijn werken niet meer te traceren zijn.

collecties
Diverse musea en instellingen hebben het werk van Grolman in hun collectie; Volksbuurtmuseum Wijk C, het Bartholomeïgasthuis, Het Utrechts Archief, en het Centraal Museum allen te Utrecht en het Joods Historisch Museum, en Rijksmuseum te Amsterdam.

bron: wikipedia / rkd

Overleden voor WOIIArti et Amicitiae