Lodewijk Philippus Stutterheim

Louis Philippus Stutterheim

Lodewijk Philippus Stutterheim

Rotterdam 1873 – 1943 Gouda

opleiding
Lodewijk was een leerling van de Akademie van Beeldende Kunsten te Rotterdam en ook korte tijd leerling van de Haagse Tekenakademie.

Hij schilderde en tekende bij voorkeur (polder)landschappen.

Stutterheim gaf les aan J. Hendriks en G. van Velsen en was bevriend met August van Voorden.

en plein air
Hij schilderde veel in de omgeving van Kortenhoef en ‘s-Graveland, waar hij zich een tijdlang vestigde, om daar het typische polder- en plassengebied en plein air te schilderen.

de Haagse School
Stutterheim had een kenmerkende forse penseelvoering. Met name zijn vroege werk stond sterk onder invloed van de Haagse School. Later begon hij coloristischer te schilderen.

handelskantoor
Hij werkte op een handelskantoor en schilderde al sinds 1888, maar gaf zijn baan in 1904 op en ging leven van zijn kunstenaarschap.

lidmaatschappen
Hij was lid van de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae  te Amsterdam en van enkele Gooise schildersverenigingen.

verblijfplaatsen
Lodewijk woonde in Rotterdam, Den Haag, op Java vanaf 1912 en verhuisde in 1914 naar Amerika, Philadelphia, maar keerde in 1916 terug naar Nederland waar hij eerst in Utrecht woonde, later naar Amsterdam verhuisde en van 1924 tot 1942 in Hilversum woonde.

WO II
Gedurende de Tweede Wereldoorlog schilderde hij waarschijnlijk onder het pseudoniem J. v.d. Meer. Tijdens de oorlog vertrok hij naar het dorp ‘s-Graveland in de gemeente Wijdemeren. Stütterheim schilderde namelijk graag in de vrije natuur.

Hij overleed op 70 jarige leeftijd.

bron: rkdartist / metzemakers / scheen

Arti et AmicitiaeJoodse Kunstenaars in Amsterdam