Maurits de Groot

Maurits de Groot

Maurits de Groot

Amsterdam 1880 – 1934 Blaricum

Maurits de Groot was graficus, schilder, etser, vervaardiger van houtsnedes en wandschilderaar. Hij was een actief sociaal betrokken man en mede-oprichter van diverse organisaties die van belang waren voor kunstenaars.

opleiding
Maurits studeerde van 1900 tot 1903 aan Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam.

onderwerpen
Zijn onderwerpen waren divers, en bestonden uit figuurvoorstellingen, religieuze voorstellingen, portretten, rivierlandschappen en kerk interieuren.

reizen en woonplaatsen
Hij maakte diverse reizen naar Engeland, Frankrijk en Duitsland. De Groot verhuisde rond 1914 naar Blaricum waar hij tot zijn dood, in 1934, woonde.

De Onafhankelijken
In 1912 was hij een van de initiatiefnemers bij de oprichting van de toonaangevende Vereniging van Beeldende Kunstenaars ‘De Onafhankelijken‘, die werd opgericht om jury-vrije exposities te organiseren naar analogie van de Salon des Independants in Parijs.

In 1917 werd Maurits de Groot voorzitter van de vereniging tot 1927 en was in die functie ook nauw betrokken bij het organiseren van tentoonstellingen o.a. in het Stedelijk Museum te Amsterdam.

Coöperatieve Arbeidsbureau voor kunstschilders
Maurits richtte in 1933 het Coöperatieve Arbeidsbureau op voor kunstschilders, om werk te verkrijgen van het Rijk en de Gemeente.

lidmaatschappen
Hij was lid van de Vereeniging van Beeldende kunstenaars Laren-Blaricum en het Wereldcomité van Kunstenaars en Intellectuelen.

Dit wereldcomité was vermoedelijk identiek aan het Nederlandsch Comité van Kunstenaars en Intellectuelen ter bestrijding van de terreur in Duitschland en had als leden o.a. ook Salomon Garf en Louis Jacob Hartz.

overlijden
In 1934 is Maurits de Groot, op 54 jarige leeftijd, plotseling overleden, al rijdend op de fiets op de Huizerweg te Blaricum.

bron: biografischportaal.nl / RKD artists

Overleden voor WOIIDe OnafhankelijkenJoodse Kunstenaars in Amsterdampolitiek