Minny Evaline Mock-Degen

zwitserland 1945 – 2020  Israël

 Minny Evaline Mock was een cultureel antropologe, schrijfster, orthodox feministe en columniste.

jeugd
Mock werd geboren in Vevey, Zwitserland op 4 mei 1945, waar haar ouders naartoe waren gevlucht uit Nederland in 1942 in verband met de bezetting van de Duitsers. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen haar ouders terug naar Amsterdam. 

Haar ouders, David Degen en Debora Degen-Vogel, waren socialisten, en ook Minny Mock-Degen was zeer maatschappelijk betrokken. Zij maakte zich onder andere hard tegen de vrijlating van de Drie van Breda. (voor meer informatie daarover zie dit duidelijke artikel door Hinke Piersma in Brabants erfgoed alhier) Ze was een elegant geklede vrouw, droeg mooie sieraden, echt een dame, maar wel een nuchtere, scherpzinnige dame met gevoel voor humor die recht door zee was over haar meningen.

opleiding
Minny Mock-Degen studeerde culturele antropologie aan de Universiteit van Amsterdam en was een aantal jaren docente sociologie aan een opleiding voor maatschappelijk werk.

huwelijk
Minny Degen trouwde met Harry Mock.
Na haar huwelijk met Harry Mock werden zij beiden orthodox.
In 1978 richtte zij samen met haar man de uitgeverij Amphora Books op in Amsterdam, waar zij vooral focuste op het uitgeven van joodse literatuur.
Harry Mock was notaris en is de eigenaar van de in het  Joods Virtueel Museum vertegenwoordigde collectie, die hij al vanaf zijn 15e jaar verzameld. Deze collectie wordt sinds 2018 vertegenwoordigd door dit virtueel museum.

Minny Mock had een goed oog voor de auteurs die toen gezien werden als aanstormend talent, zoals Amos Oz en A.B. Yehoshua 

Israël 
Mock verhuisde in 1985 met haar echtgenoot in lijn met hun Zionistische ideologie naar Israël. Zij hebben samen drie kinderen en twaalf kleinkinderen.

publicaties
Mock schreef onder andere; de verhalenbundel ‘Nagelwater’ uit 1979, waarvoor ze had geput uit haar eigen jeugdervaringen in het naoorlogse Amsterdam-Oost en het boek ‘Tussenstop’ uit 1983. 

Beide boeken gaan ook over de keuze voor een orthodox leven en het onbegrip daarover bij de niet-religieuze familie van de hoofdpersonen. 

Het waren thema’s die Minny de rest van haar leven zijn blijven bezighouden.

Vele jaren later, in 2006 promoveerde Mock aan de Hebrew University in Jeruzalem met een proefschrift over Joodse dochters in Nederland die orthodox werden, en over de reactie daarop van hun moeders. Dit boek is gepubliceerd onder de naam ‘The Dynamics of Becoming Orthodox: Dutch Jewish women returning to Judaism and how their mothers felt about it’.

Haar laatste verhalenbundel, ‘Rijkdom’ uit 2018, grijpt ook weer terug op het vaak moeizame leven in naoorlogs Joods Amsterdam.

Aleh
Ook heeft Mock gedurende enige jaren de rubriek ‘Nieuws uit Nederland’ voor de Aleh verzorgd dat wordt gemaakt voor de Joods-Nederlandse gemeenschap in Israël.

vertaalde Israëlische literatuur
Het is mede aan Minny en Harry Mock te danken is dat zoveel Nederlandse uitgeverijen tegenwoordig vertaalde Israëlische literatuur publiceren.

overlijden
Minny Mock-Degen overleed in Israël op 74-jarige leeftijd op 11 april 2020, drie dagen na haar verjaardag.

Bron:wikipedia.nl / jonet.nl / rtva.nl

Overleden na WOII