Mirjam Rosa Jacobson

Mirjam Rosa Jacobson

Mirjam Rosa Cohen Bendiks-Jacobson

Amsterdam 1887 – 1945 Bergen-Belsen

Rosa Jacobson was een Nederlands etser, grafisch ontwerper, schilder en tekenaar.

Jacobson was een dochter van de bankier Isaac Jacobson en Betty Goldschmidt.

opleiding
Rosa volgde haar opleiding aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid te Amsterdam  en volgde in 1916 de lessen esthetica en kunstgeschiedenis aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Ze brak haar studie in Amsterdam af voor een verblijf in Frankrijk en later in Denemarken, alwaar zij tot 1919 verbleef. Rosa nam in 1919 ook deel aan de Jaarbeurs voor kunstnijverheid te Amsterdam .

Terug in Nederland deed ze in 1924 opnieuw toelatingsexamen voor de Rijksacademie en ronde in 1931 de opleiding af. Ze was een leerling van onder anderen Johannes Hendricus Jurres, Simon Maris en Willem Retera.

Jacobson tekende en schilderde onder meer (bloem)stillevens, figuurvoorstellingen en portretten en maakte ex librissen.
Ze gaf daarnaast teken- en schilderlessen.

lidmaatschappen
Rosa exposeerde regelmatig met tentoonstellingen van Kunstenaarsvereniging Sint Lucas waar zij lid van was, in het Amsterdamse Stedelijk Museum.

illustraties
Voor het joodse weekblad De Vrijdagavond tekende ze in de jaren dertig portretten van bekende Joden, onder wie actrice Esther de Boer-van Rijk, componist Sim Gokkes, prof. dr. Juda Lion Palache, acteur Elias van Praag en theaterdirecteur Abraham Tuschinski.

huwelijk
Ze trouwde in 1932, op 44-jarige leeftijd, met de koopman Izaäk Cohen Bendiks (1878-1945), oprichter van een koffiehandelmaatschappij.

overlijden
Rosa en haar man kwamen begin 1945, een maand na elkaar om in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Hoewel ze beschikten over papieren om naar Honduras te emigreren, werden ze slachtoffer van de slechte hygienische omstandigheden en de honger in het kamp. Bergen-Belsen was bedoeld als uitwisselingskamp voor mensen die in het bezit waren van de zogenaamde Palestina certificaten of visa’s voor andere landen.

Er werd bij de Rijksacademie een fonds ingesteld ter herinnering aan de kunstenares.

bron: wikipedia/ joods monument

Overleden tijdens WOIIJoodse Kunstenaars in AmsterdamSint LucasVrouwVrouwelijke kunstenaars