Ro Mogendorff

Ro Mogendorff

Rosa Catharina ‘Ro’ Mogendorff

Amsterdam 1907 – 1969 Laren

Ro Mogendorff was een Nederlandse schilder en tekenares.

familie
Mogendorff werd geboren als dochter van de joodse arts Emanuel Mogendorff en Aline Flesseman in de Oosterparkstraat in Amsterdam. Haar tweelingzus Isidora Frederika (1907-1985) werd onder de naam Do Hoogland bekend als actrice en was getrouwd met Albert van Dalsum.

opleiding
Het gezin woonde naast de schilder Willem Witsen, die ervoor zorgde dat Mogendorff toestemming kreeg van haar ouders om een opleiding aan de Dagtekenschool voor meisjes te gaan volgen. Ze kreeg daar les van Jan Uri.

In 1924 werd Mogendorff toegelaten aan de Rijksacademie, waar ze studeerde onder Jurres, Wolter, Bronner en Prof. Richard Roland Holst. Ze zat tevens op de avondklas van lector S. Westerman. Ze kreeg vanaf haar 21e voor drie jaar een koninklijke subsidie toegekend en won in 1929 de Cohen Godschalkprijs. Ze opende een eigen atelier, samen met Paul Citroen. Ro was bevriend met Mozes Cohen, van hun vriendschap zijn meerdere brieven bewaard gebleven.

WO II
Tijdens de Tweede Wereldoorlog dook Mogendorff onder. Ze besloot zich, mede gezien een zwakke gezondheid, alleen nog op tekenen te richten.

Lidmaatschappen, exposities en prijzen
Na de oorlog sloot zij zich aan bij de Nederlandse Kring van Tekenaars en Arti et Amicitiae. Ze exposeerde meerdere keren. In 1957 ontving zij als eerste de Prix de la Critique van de Association Internationale des Critiques d’Art. In 1967 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

overlijden
Het laatste half jaar van haar leven woonde Mogendorff in het Rosa Spier Huis, waar ze op 62-jarige leeftijd overleed.

literatuur
Kindermans, K. (1997) Ro Mogendorff: “evenmin als van mijn werk, valt er over mijzelf iets spectaculairs te zeggen”. Antwerpen : Van Spijk.

bron: wikipedia / www.romogendorff.nl (foto)

Overleden na WOIIArti et AmicitiaeJoodse Kunstenaars in AmsterdamVrouwVrouwelijke kunstenaars