Ruth Brouwer

Ruth Brouwer

Ruth Brouwer

Antwerpen 1930

Ruth Brouwer is een Nederlands beeldhouwster, medailleur en tekenares.

opleiding
V
an 1945 tot 1950 deed Brouwer een opleiding bij de Industrieschool der Maatschappij voor de Werkende Stand waar ze modetekenen studeerde. Van 1947 tot 1949 studeerde ze aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs en van 1950 tot 1952 ging ze naar de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, allen te Amsterdam.

In 1954 ging Brouwer wederom naar de Rijksakademie tot 1956 waar ze o.a. in de leer was bij Piet Esser.

Het Koninklijk Penningkabinet
Ruth woonde in de Rapenburgerstraat te Amsterdam en was klein behuisd, wat haar ertoe aanzette zich toe te leggen op het maken van penningen.

Ze maakte meer dan 50 penningen, een deel daarvan is opgenomen in de collectie van Het Koninklijk Penningkabinet.

Piet Esser zei in 2000 over haar werk: “Soms zien Ruth’s penningen er wel eens een beetje huiselijk en geknutseld uit, maar wel altijd levend en nooit vervelend“.

Haar penning ‘Zomer’ was in 1969 jaarpenning van de Vereniging voor Penningkunst en ‘Duifje van Noach’ uit 1959 werd in 1986 door de vereniging uitgegeven.

beeldhouwwerk
Naast penningen maakt Brouwer kleinplastiek en maakte ze vrijstaande beelden. Haar bronzen plastieken, mensfiguren – voornamelijk vrouwen en kinderen – en dierfiguren – vooral katten – zijn schetsmatig en figuratief.

Ze werkte vooral met klei, steen en brons en maakte ook schetsachtige tekeningen.

reizen
Ruth Brouwer verbleef enige tijd te Parijs en maakte ook studiereizen; ze verbleef langere tijd in Scandinavië (1952-1954) en ook bracht ze tijd door in Sicilië in 1958 en in Spanje in 1967.

lidmaatschappen
Brouwer was lid van de Nederlandse Kring van Tekenaars te Amsterdam, de Nederlandse Federatie van Beeldende Kunstenaars, de Nederlandse Kring van Beeldhouwers en De Ploegh te Amersfoort.

prijzen
In 1959 won Brouwer de tweede prijs in de categorie beeldhouwkunst van de Prix de Rome. In 1962 won ze de Prijs van de Sociale Dienst Amsterdam en in 1969 won ze een Reisbeurs.

exposities
Ruth exposeerde regelmatig en had duo-exposities met onder anderen Jan Stroosma (1961) en Emmy Eerdmans (1965, 1967).

Beelden aan Zee
Ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag in 2010 had het Museum Beelden aan Zee te Scheveningen een tentoonstelling georganiseerd uit een uitgebreide keuze van haar penningoeuvre, samengesteld uit de collectie van het museum en die van enige verzamelaars.

bron: wikipedia / artindex / rkd

Joodse Kunstenaars in AmsterdamKunstenaars in ParijsVrouwVrouwelijke kunstenaars