Sam Drukker

Sam Drukker

Sam Drukker

Goes 1957

opleiding
Sam Drukker groeide op in Assen. Hij studeerde aan Academie Minerva (1977-1982) in de stad Groningen, waar hij les had van onder meer Matthijs Röling. Hij volgde daarnaast de Lerarenopleiding Ubbo Emmius (1978-1984) in Groningen.

Drukker woonde en werkte na zijn studie in Parijs (1984-1985) en Amsterdam. Sinds 1997 woont hij afwisselend in Barcelona en Amsterdam.

docentschap
Vanaf 1990 geeft hij les aan de Wackers Academie in Amsterdam. Drukker wordt als schilder gerekend tot de vierde generatie van De Groep en De Onafhankelijk Realisten. Hij was in 1991 mede-oprichter van ‘Het Nederlands Portretschap’.

Joods monument
Voor Assen maakte Drukker in 1990 een Joods monument. Hij beeldde zichzelf af op het monument als een hurkende man zonder gebedskleed.

Minje’
Tussen 2012 en 2014 schilderde tien Joodse mannen. In de periode dat hij deze mannen portretteerde waren zij in de leeftijd tussen de 83 en 103 jaar.

De installatie, ‘Minje’ genoemd, portretteerde mannen die de Tweede Wereldoorlog als volwassen man hadden meegemaakt: een eerbetoon aan de joodse traditie en aan ‘overleven’.

Hij beeldde een generatie af die de gebroken draad na de oorlog weer moest oppakken en doorgeven aan de volgende generatie.

zoektocht
Sam Drukker voelt zich deel van die volgende generatie en komt met ‘Minje’ dicht bij zichzelf, in een zoektocht naar zijn eigen identiteit; de schilder dacht niet Joods te zijn en werd ook niet Joods opgevoed. In zijn jeugd spelen Joodse elementen slechts een kleine, nietszeggende rol. Tot hij erachter komt dat het grootste deel van zijn vaders kant van de familie vermoord is in de oorlog.

Joodse identiteit
Wat is het Jodendom? Wie ben ik dan? Waarom zweeg mijn vader? Het zijn levensvragen die hem vanaf dat moment voortdurend achtervolgen. Een zoektocht naar de Joodse identiteit van Sam begint.

Zo helpt Minje hem bij de verwerking van zijn familiegeschiedenis. Een geschiedenis die met het overlijden van alle overlevenden van de oorlog aan het verdwijnen is.

De tien Minje schilderijen en achttien voorstudies op papier werden in 2014 tentoongesteld in het Joods Historisch Museum te Amsterdam. Het Minje-project was daarna te zien in museum BAC in Zwitserland en bij Pictura in Groningen. Zie hier hoe Sam Drukker over Minje spreekt.

waardering
In 2011 werd Sam Drukker verkozen tot ‘Kunstenaar van het Jaar’, een prijs die hij op 5 november 2011 in de Hermitage Amsterdam in ontvangst mocht nemen. Naar aanleiding van deze verkiezing exposeerde Drukker in Museum Flehite te Amersfoort. Bij deze overzichtstentoonstelling kwam het boek ‘Een dunne huid‘ uit. Deze tentoonstelling trok meer dan 17.000 bezoekers.

gevonden stukken hout
Qua thematiek herkennen we geregeld Bijbelse motieven. Deze zijn volgens Sam Drukker zeer intrigerend vanwege de inherente dramatiek.

In het werk van Sam Drukker is niet alleen de figuur van belang, ook de gestalte, de houding en kleurcombinaties. Sam Drukker schildert op gevonden stukken hout, board, etc.

De kunstenaar vertelt:

Ik schilder op ondergronden die al een leven achter de rug hebben, waar de sporen zichtbaar zijn. Dat leven, die sporen, dat verhaal, respecteer ik en voeg er mijn deel aan toe’

Bron: wikipedia / jck.nl / galerie mokum / journalistiekzwolle.nl

zie ook www.samdrukker.com

 

Joodse Kunstenaars in Amsterdam