Sam Middleton

Sam Middleton

Sam Middleton

New York 1927 – 2015 Schagen

Sam Middleton was een mixed-media artiest uit New York, en ‘de eerste moderne Afro-Amerikaanse kunstenaar in de Lage Landen‘.

jeugd
Middleton groeide op in Harlem, New York.
Hij was schilder, aquarellist, lithograaf en gespecialiseerd in collages.

autodidact
Middleton is als kunstenaar autodidact. Als een jonge jongen die opgroeide in Harlem, bezocht  hij vaak de nabijgelegen Savoy Ballroom en muziek (jazz en klassiek) werd een belangrijke inspiratie voor zijn artistieke inspanningen. Middleton werkte later ook in de Savoy en ontwierp kostuums en schilderde lp’s en boekomslagen.

US Merchant Marine
Hij reisde de hele wereld over met de US Merchant Marine en woonde in Mexico, Japan, Spanje en Zweden.

1961
De ‘Master of Collage’ vestigde zich uiteindelijk in 1961 in Nederland, waar hij deel uitmaakte van de aanzienlijke toevloed van buitenlandse Afro-Amerikaanse kunstenaars.

Amsterdam
Hij woonde vele jaren in Amsterdam, maar gefascineerd door het landschap, vestigde hij zich uiteindelijk in Schagen (in de kop van Noord-Holland).

docentschappen
Middleton gaf les aan Atelier 63 in Haarlem en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in ’s Hertogenbosch.

jazz
In zijn werk was muziek, vooral de jazz, het belangrijkste leidmotief van Sam Middleton. In zijn collages verwerkte hij partituren en foto’s die verwijzen naar dit favoriete thema. De collages hebben een uitgewogen esthetische en ritmische balans. Deze balans ontstaat door een subtiel toegepaste vlakverdeling met in veel gevallen een transparant geschilderde achtergrond en de toevoeging van een grote variëteit aan grafische elementen, potloodlijnen en stippen.

Naast de muziek was het Noord Hollandse polderlandschap een belangrijke inspiratiebron voor Middleton.

Volgens kustcriticus Frans Duister kan Sam Middleton als ‘de eerste moderne Afro-Amerikaanse kunstenaar in de Lage Landen’ worden geroemd.

bekendheid
Middleton heeft met zijn kunstwerken nationale en internationale faam verworven. Zijn werk werd vele malen geëxposeerd in gerenommeerde Nederlandse en buitenlandse kunstmusea.

bron:
wikipedia/kunst.nl

Overleden na WOIIJoodse Kunstenaars in Amsterdam