Joseph Henri Teixeira de Mattos

Joseph Henri Teixeira de Mattos

Amsterdam 1856 – 1908 Den Haag

Joseph Henri Teixeira de Mattos was een Nederlandse beeldhouwer en schilder.

kunstenaarsfamilie
Teixeira was niet de enige kunstenaar in zijn familie, hij was oom van beeldhouwer Joseph Mendes da Costa en kunstschilder Joseph Teixeira de Mattos.

opleiding
Toen Henri 16 jaar was ging hij werken bij de Nederlandse Bank, Hij was aanvankelijk kantoorklerk en voorbestemd voor de handel. Hij maakt echter een ommezwaai Hij meldde zich aan bij de Rijksacademie en werd aangenomen.

Mattis bezoekt de Rijksakademie van beeldende kunsten, het Insituut voor Kunstnijverheidsonderwijs en de Kunstnijverheidsschool Quellinus, allen te Amsterdam.

Rome
Hij is leerling van August Allebé, Bart van Hove en Frans Stracké. Na zijn opleiding  vertrok hij naar Rome om te leren beeldhouwen met marmer, rond 1879-1881, maar hij kwam terug naar Amsterdam omdat hij het werk in Italië weinig vernieuwend vond.

Terug in Nederland vervolgde hij zijn studie aan de academie. In Amsterdam volgde hij de opleiding M.O.-schilderen.

Artis
Bekend van Teixeira zijn de dierfiguren waarvoor hij inspiratie opdeed in Artis. Henri behoorde tot de impressionisten, en maakte van het wilde dier zijn specialisme. Dit was rond 1881-1891; zijn atelierwoning, aan de Henri Polaklaan 25, lag vrijwel tegenover de Amsterdamse dierentuin.

sefardische kunstenaars
Omdat Artis in het Portugese deel van de Jodenbuurt lag, waren sefardische kunstenaars er kind aan huis. Onder hen bevonden zich Henri Joseph Teixeira de Mattos, zijn beide neven Joseph Teixeira de Mattos en Joseph Mendes da Costa, de schilder-illustrator David Bueno de Mesquita, de befaamde Samuel Jessurun de Mesquita, wiens oeuvre bestaat uit grafische voorstellingen van dieren, en de asjkenazische schilder Martin Monnickendam. ‘Mr. Artis’, Jaap Kaas was de asjkenazische beeldhouwer, de enige die zijn atelier in de dierentuin had. (In de beginjaren van de oorlog had Mr.Artis de leiding over de Joodse kunstacademie en toen hij moest onderduiken, was dat natuurlijk in Artis.)

In het Tropenmuseum staat een werk van Henri in de ontvangstzaal, “gevaar”, wat gebaseerd is op inspiratie die Henri in Artis opdeed

Londen
Daarna vertrok Joseph Henri Teixeira de Mattos naar Engeland, en werkte ook langere tijd, van 1892-1899. Hij woonde in Londen en liet zich daar ook inspireren door de Londense dierentuin. Beeldhouwwerk van hem uit die tijd is nog steeds te zien in de Zoological Gardens te Londen. Zijn werk werd in Engeland niet gewaardeerd.

Den Haag
Hij kwam terug naar Nederland en ging in Den Haag wonen. Henri kwam in contact met de eigenaar van Haga, een aardewerk- en plateelfabriek. Teixeira de Mattos ging modellen van plastieken leveren voor de plateelfabriek. Enkele van zijn ontwerpen werden in porselein uitgevoerd door De Porceleyne Fles te Delft.

Verder maakte hij portretbustes en een enkel grafmonument, zoals dat van mevrouw Carré.

Toen hij wat ouder werd, ging hij meer schilderen.

Lidmaatschap
Hij was lid van Vereeniging Sint Lucas te Amsterdam

overlijden
Henri Teixeira de Mattos overleed te Den Haag op 51-jarige leeftijd op 19 december 1908.

 

bron: huisdepinto.nl / wikipedia / capriolus.nl / rkdartists

 

Overleden voor WOIIArtis tijdens WO2August Allebé