Toon Pluijmers

Toon Pluijmers

 Anthonie Bernardus ‘Toon’ Pluijmers

Middelburg 1910- 1967 Amsterdam

Toon Pluijmers was een kunstenaar die goed onderlegd was in alle technieken. Hij was graficus, schilder, aquarellist, tekenaar en pentekenaar, pastellist en etser.

leven
Over zijn leven is helaas zeer weinig bekend. Pluijmers woonde en werkte in Zeeland te Middelburg en in België te Antwerpen alwaar hij ook een opleiding volgde aan de academie. Later, in 1938, verhuisde hij naar Amsterdam waar hij tot aan zijn dood verbleef.

werk
Zijn onderwerpen waren voornamelijk stadsgezichten, landschappen, portretten, figuurvoorstellingen, havengezichten en marines.

opleiding
Vanaf 1927 had Pluijmers les van de schilder Jacobs te Vlissingen. Van 1932 tot 1936 volgde Toon Pluijmers zijn opleiding in Amsterdam op het Rijksinstituut voor Teekenleeraren te Amsterdam met een beurs van de gemeente Middelburg.

Later, vanaf 1936 tot 1939 ging hij naar het Nationaal Hooger Instituut en naar de Koningklijke Academie voor Schoone Kunsten te Antwerpen, om zich verder als kunstenaar te kunnen ontwikkelen onder Prof. Baron Opsomer en Prof. L. Peeters.

kunstenaarsverenigingen
Pluijmers was lid van diverse verenigingen:
Kunstenaarsvereniging de Onafhankelijken, De Brug en Vereeniging Sint Lucas te Amsterdam. Uit deze lidmaatschappen blijkt zijn actieve deelname aan het hoofdstedelijke kunstleven.

leraar
Pluijmers gaf van 1940 tot 1965 les en leiding aan de kunstafdeling van de avondopleiding van de Hendrick de Keyserschool. Ook was hij van 1947 tot 1967 tekenleraar op de Montessori U.L.O. school. Beiden te Amsterdam.

exposities
Pluijmers is in 1940 met werk vertegenwoordigd op tentoonstellingen in het Rijksmuseum te Amsterdam en in het Museum voor Moderne Kunst te Brussel. In 1946 is hij vertegenwoordigd in een groepsexpositie van Nederlandse grafici in Praag.

WO II
Van 1942 tot 1945 maakt Pluijmers o.a. valse stempels voor de verzetsgroep K.K. (van Amstel) en verbergt onderduikers in zijn huis.

overlijden
Toon Pluijmers overleed in 1967, op 57 jarige leeftijd.

bron: rkdartists/artindex/metzemeakers

 

Overleden na WOIIDe OnafhankelijkenJoodse Kunstenaars in AmsterdamSint Lucaspolitiek