de violist Yehudi Menuhin

Nettie Bromberg

de violist Yehudi Menuhin

Nettie Bromberg

1973

‘”Each human being has the eternal duty of turning what is hard and brutal into a tender and subtle offering, what is crude into an object of refinement, what is ugly into a thing of beauty, confrontation into collaboration, ignorance into knowledge

hereby rediscovering the child’s dream of a creative reality incessantly renewed by death, the servant of life, and by life, the servant of love”

Yehudi Menuhin.

Yehudi Menuhin 1916 – 1999

Yehudi Menuhin was een in Amerika geboren Britse violist en dirigent die het grootste deel van zijn carrière in Groot-Brittannië doorbracht.

Hij wordt algemeen beschouwd als een van de grote violisten van de 20e eeuw.

Yehudi speelde de Soil Stradivarius, beschouwd als een van de beste violen gemaakt door de Italiaanse gitaarbouwer Antonio Stradivari.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad hij op voor geallieerde soldaten en, op de piano begeleid door de Engelse componist Benjamin Britten, voor de overlevende gevangenen van een aantal concentratiekampen in juni en juli 1945, na hun bevrijding in april van hetzelfde jaar, met als bekendste Bergen-Belsen.

Hij keerde in 1947 terug naar Duitsland om concertconcerten te spelen met de Berliner Philharmoniker onder leiding van Wilhelm Furtwängler als een daad van verzoening, de eerste joodse muzikant die dit deed in de nasleep van de Holocaust en tegen joodse critici zei dat hij de Duitse muziek en geest te willen rehabiliteren. .

bron:wikipedia