Poster Israël in foto’s
Aankondiging expositie van foto’s door Boris Kowaldo in het waaggebouw op de Nieuwmarkt, Amsterdam-
door het CIA, Collectieve Israël Actie. Deze stelt zich ook nu nog ten doel het stimuleren van de band met Israël door effectieve humanitaire projecten daar te steunen.
Israel Baruch (Boris) Kowadlo
Polen 1911 – 1959 Portugal
Boris Kowaldo was een fotograaf en Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Kowadlo groeide op in een religieus gezin, als zoon van een rabbijn. In 1933 besloot hij wegens het sterk toegenomen antisemitisme in zijn vaderland naar Nederland te emigreren. Hij was bekend door zijn uitgebreide fotoreportages die hij maakte van de Pools-Joodse gemeenschap.
“De Ondergedoken Camera”
Gedurende de Duitse bezetting was hij actief in het verzet onder de naam “Bernard van der Linden” en raakte hij betrokken bij de fotografengroep “De Ondergedoken Camera” die de oorlogsjaren in Nederland in het geheim portretteerde. Collega’s van hem daar waren onder andere Fritz Kahlenberg, Cas Oorthuys en Charles Breijer.
De groep ontstond op initiatief van de fotograaf Fritz Kahlenberg en de verzetsman Tonny van Renterghem en omvatte zowel professionele fotografen als amateurs. Het doel was hun capaciteiten in te zetten om de bezetting te documenteren. Omdat fotograferen was verboden, werkten zij onder zeer moeilijke omstandigheden. Voor hun eigen veiligheid bleven ze vaak anoniem voor elkaar en kenden ze elkaar soms alleen bij hun schuilnaam.
Met de grootst mogelijke logistieke problemen als het ontbreken van materiaal en beperkte stroom – waardoor carbidlampen ingezet moesten worden en een centrale “donkere kamer” werd ingericht – lukte het hen om veel op de foto vast te leggen. De fototoestellen werden vaak verborgen onder de jas of ingebouwd in boodschappentassen of aktetassen met een gaatje voor de lens. Vooral de vrouwelijke leden konden onopvallend te werk gaan met een boodschappentas die geen argwaan wekte.
Ook konden foto’s gemaakt worden van Duitse soldaten. Arrestaties van verzetsmensen en dergelijke konden gebruikt worden door het verzet en doorgegeven worden aan de geallieerden.
na WO II
Vlak na de oorlog trouwde Kowadlo in 1945 met Margaretha Raasveld. Ze vestigden zich in de Ruysdaelstraat te Amsterdam waar ze een portretfotostudio begonnen. Ook maakte Kowadlo foto’s bij lezingen, op scholen en werkplaatsen en bij recepties. Tijdens twee bezoeken aan zijn naar Israël geëmigreerde broer reisde hij door het hele land om de opbouw ervan te verslaan. Dit resulteerde in een fotopocket die een jaar voor zijn overlijden uitkwam.
overlijden
Kowadlo kwam op 47-jarige leeftijd door verdrinking om het leven in Portugal, bij Porto, toen hij daar samen met een journaliste op reportage was en overboord sloeg tijdens een boottocht.
Een groot deel van het foto-archief van Boris Kowaldo is verloren gegaan en van zijn materiaal uit de oorlogsjaren zijn slechts afdrukken bewaard gebleven, die te vinden zijn in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam. Een deel van zijn werk uit de jaren 50 is terechtgekomen in het NIW-archief.
bron: wikipedia.org