Marlene Dumas, 1991

Peter Daalderop

Marlene Dumas, 1991

Peter Daalderop

Marlene Dumas

Kaapstad, Zuid-Afrika 1953

Marlene Dumas woont en werkt sinds 1976 in Amsterdam.

jeugd
Dumas is opgegroeid op een wijngaard van haar familie bij de Kuilsrivier, in het zuidwesten van Zuid-Afrika.

opleiding
Zij studeerde in de jaren zeventig schilderkunst aan Michaelis School of Fine Art van de Universiteit van Kaapstad, waar ze in aanraking kwam met kunsttheorie en conceptuele kunst.

Dumas werd echter het meest beïnvloed door fotografie, en dan vooral door het werk van Diane Arbus. Toen ze een beurs kreeg om te studeren aan het Nederlandse kunstenaarsinstituut Ateliers ’63, verhuisde Dumas in 1976 naar Amsterdam, waar zij nog steeds woont en werkt.

Tijdens deze vormende jaren maakte Dumas collages, gecombineerd met afgeknipte foto’s, tekst en tekeningen.

huwelijk
Marlene Dumas is getrouwd met kunstenaar Jan Andriesse.

Saatchi Gallery
In 2005 werden Dumas’ kunstwerken getoond in de Saatchi Gallery in Londen, de galerie voor hedendaagse kunst van Charles Saatchi. Saatchi haalde haar werken binnen als die van een van de belangrijkste kunstenaars van het moment, waardoor ze prominent deelnam aan de tentoonstelling ‘The Triumph of Painting‘. Sinds de jaren negentig geniet ze wereldwijde erkenning.

rijkste kunstenaar van Nederland
Dumas is volgens Quote in januari 2012 de rijkste kunstenaar van Nederland sinds de dood van Karel Appel in 2006. Haar schilderij van een klas, ‘The Teacher‘, is in 2006 bij Christie’s geveild voor 3,34 miljoen dollar, de hoogste veilingprijs ooit voor een levende kunstenares.

bron: wikipedia / www.marlenedumas.nl