portret van Felix Tal

Elie Neuburger

portret van Felix Tal

Elie Neuburger

Felix Tal (1893-?) was een Amsterdamse makelaar. Tal verzamelde waaiers. Deze waaiercollectie was ondergebracht in het Waaierkabinet in Amsterdam op de prinsengracht. Er waren 145 prachtig gedecoreerde waaiers te zien, daterend uit de 17de tot en met de 19de eeuw

Na sluiting van het kabinet kwamen de belangrijkse waaiers in bruikleen bij museum Beeckestijn in Velsen. Dat is inmiddels ook gesloten; vanuit de gemeente Velsen is de collectie overgedragen aan het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap.

In het tijdschrift Oud Nederland uit 1950 vertelde Dhr. Tal zelf over zijn collectie;

Waarom ik waaiers verzamel? Dit is louter toeval. Iedereen heeft naast zijn dagelijkse werk behoefte om zich uit te leven in andere bezigheden. We zijn als een locomotief, we willen steeds vooruit en onze overtollige energie pogen we af te reageren op iets, dat ons bezig kan houden. Zoals een locomotief zijn teveel aan stoom af en toe middels de stoomfluit moet uitblazen.

Het dagelijks leven, vooral in deze bewogen tijden, biedt veel teleurstellingen en daarom is het goed, dat een mens een hobby heeft. De verzamelaar is eigenlijklijk de schakel tussen de kunstzinnige mensen uit het verleden en die in het heden.

en;

‘Ik kan mij echter voorstellen dat velen zeggen; mij interesseren waaiers niet; zij zijn goed voor dames op leeftijd. Maar wat U misschien zal interesseren is, dat deze kunstwerkjes meestal door mannen werden gemaakt. Wie er al zo bij te pas kwamen? Allereerst kunstschilders en aquarellisten, dan ivoorbewerkers, schildpad- en beensnijders, beeldhouwers, decorateurs, metaal- en edelsteenbewerkers.’

bron; centraalmuseum.nl / tijdschrift Oud Nederland, afl. 4 april 1950 / geheugenvannederland.nl