Kees Verwey

Kees Verwey

Kees Verwey

Amsterdam 1900 – 1995 Haarlem

Kees Verwey was een Nederlands kunstschilder, aquarellist en tekenaar.

familie
Hij was een neef van de dichter en letterkundige Albert Verwey en van Hendrik Petrus Berlage, die beiden ooms van hem waren. Hij was zelf de oom van Jacqueline de Savornin Lohman.

opleiding
Verwey studeerde 1918-1919 aan de School voor Kunst en Kunstnijverheid in Haarlem en 1925-1926 aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Hij was een leerling van Henri Boot, de grondlegger van de Haarlemse School en van Samuel Jessurun de Mesquita en Johannes Hendricus Jurres.

Hij maakte onder andere (bloem)stillevens, portretten, aquarellen en atelierstukken, waarbij zijn eigen atelier aan het Spaarne in Haarlem als decor fungeerde. Hij bleef tot op hoge leeftijd actief. Zijn stijl komt voort uit het impressionisme. Invloeden van Breitner en Seurats divisionisme brachten hem tot een persoonlijke synthese van impressionisme en kolorisme.

huwelijk
In 1951 trouwde hij met Jeanne Tilbusscher die lerares was aan de Haarlemsche Huishoud- en Industrieschool.

roem
Bekend werd hij in 1931, toen zijn werk werd tentoongesteld samen met dat van andere Haarlemse kunstenaars zoals Hendrik van den Eijnde. Deze expositie werd gehouden in de net nieuw ingerichte zaal voor moderne kunst achter het Frans Hals Museum.

WO II
In 1941 vestigde Verwey zich in een 17e-eeuws pand aan het Spaarne en  onttrok zich aan de gebeurtenissen van de tijd. Hij distantieerde zich van de politieke omstandigheden en sloot zich aan bij het onmaatschappelijke l’art pour l’art van de Tachtigers. Hij was niet actief in het verzet, noch nam hij deel aan tentoonstellingen die door kunstverenigingen werden georganiseerd die zich bij de Kultuurkamer hadden aangesloten.

na WO II
In 1961 werd zijn werk geëerd met de Rembrandtprijs. In de late jaren zeventig had hij een tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. In 1985, 1990 en 1993 had hij tentoonstellingen in Haarlem. In 1989 was zijn werk te zien in het Dordrechts Museum en in 1990 in het Gemeentemuseum Den Haag.

collecties
Werk van zijn hand bevindt zich in de collecties van onder andere het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Singer Museum in Laren en het Gemeentemuseum in Den Haag. Hij had diverse leerlingen, waaronder Frans Funke Küpper, de broer van Albert Funke Küpper.

nalatenschap
In 1984 schonk hij zijn nalatenschap bij legaat aan de gemeente Haarlem, maar toen de gemeente draalde bij het vinden van een goed onderkomen trok hij dit aanbod terug en bracht zijn werk onder in de Stichting Kees Verwey, waarvan hij zelf de voorzitter was.

De Verweyhal
Deze stichting financierde zelf de ombouw van de voormalige herensociëteit ‘Trou moet Blycken’ tot een geschikte expositieruimte.

Sindsdien wordt zijn oeuvre, bestaande uit duizenden schilderijen, aquarellen en tekeningen gepresenteerd in de Verweyhal behorend tot het Museum De Hallen en het Frans Hals Museum.

studiebeurs
Stichting Kees Verwey werkt samen met de Rijksakademie van beeldende kunsten en stelde sinds 2005 jaarlijks een studiebeurs ter beschikking aan een beginnend kunstenaar.

bron: wikipedia
voor meer info zie www.keesverwey.org
foto: anefo